Через карантин дніпровські кав’ярні не можуть обслуговувати у закладах клієнтів без сертифікату про вакцинацію або негативного ПЛР тесту. Через це, кажуть представники закладів, знизилась кількість відвідувачів. Як кафе та кав’ярні працюють в умовах червоної зони — дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Бариста Ольга Владимирова розповідає: відтоді як Дніпропетровщина перейшла до “червоної” карантинної зони, у кав’ярні, де вона працює, напої завжди роблять у тару на виніс. Якщо клієнти мають сертифікат про вакцинацію чи негативний тест на коронавірус, вони можуть лишитися у закладі. Відвідувачів у їхній кав’ярні, за оцінками Ольги Владимирової, поменшало приблизно на 40%.

“Тут є сусідні заклади, які почали працювати в обмеженому режимі. Стоматологія, наприклад, або якісь йога-курси, які поки що прикрили групи, поки у них не будуть клієнти та клієнтки із сертифікатами. Просто поменшав той потік людей, який випадково, якось рандомно сюди потрапляв. Ті люди, які приходять спеціально, вони знають, куди ідуть, і знають, які у нас вимоги”, - розповіла бариста.

Зменшення відвідувачів і прибутку. Наслідки

За словами Ольги Владимирової, раніше у закладі часто проводили різноманітні заходи, однак тепер зробити це значно складніше. Щодо дотримання карантинних норм кав’ярню ще не перевіряли, однак працівниця каже: до цього заклад готовий.

“У нас є санітайзер, є де помити руки, є чим витерти руки. Ми працюємо в рукавичках і масках. Це незручно, але під апаратом ШВЛ лежати ще незручніше”, - каже жінка.

Власник іншого кафе, Андрій Сарвіра, зазначає: про те, що будуть нові карантинні обмеження, знав уже давно. Наразі усі співробітники його закладу вакциновані .

“Це перекладання відповідальності з держави на підприємця, тому що держава не змогла виконати свою функцію, пояснити людям, чому варто вакцинуватися. Я змушений зараз це робити і під страхом звільнення люди пішли і вакцинувалися. Я не можу сплачувати штрафи за невакцинованих працівників, тому що оштрафують мене, потім мені треба буде йти в суд”, - говорить власник кафе.

За словами Андрія Сарвіри, 18 та 19 жовтня після оголошення червоного рівня епіднебезпеки прибуток закладу в порівнянні з попереднім тижнем знизився майже на чверть.

Адвокат Павло Корсуновський каже: наразі той факт, що область перебуває у червоній зоні, не є юридично підкріпленим.

Перевіряти заклади щодо дотримання карантинних норм має Держпродспоживслужба та поліція. За словами Павла Корсуновського, представники Держпродспоживслужби повинні прибувати з направленням до конкретних суб’єктів господарювання, і для позапланових перевірок мають бути підстави.

Представниця Держпродспоживслужби в області Неля Полюхович повідомила, наразі співробітники служби провели близько 1400 перевірок закладів на Дніпропетровщині та склали 28 протоколів щодо порушень.

Суспільне також звернулося до речниці поліції в області Ганни Старчевської із запитанням, скільки протоколів склала поліція. Вона надасть відповідь у понеділок, 25 жовтня.

Читайте також

- "Найчастіше підприємці не носять масок": у Львові тривають перевірки закладів

- "Працюємо, бо вакциновані”. У закладах Сумщини з’являються наліпки "COVID-безпеки"

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

Джерело