Радіація завдає величезної шкоди не тільки внаслідок ядерного удару чи радіаційної аварії, а й коли потрапляє в організм людини із зараженими продуктами та напоями. У свою чергу продукти можуть знизити вплив радіації.

Що потрібно знати, щоб захистити свій організм від радіації, розповідає лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.

За словами дієтологині, харчування та харчові продукти може мати пряму протирадіаційну дію, тобто знижувати дозу

Продукти, які зменшать вплив радіації та захистять від наслідків радіаційної аварії чи ядерної атаки

Які продукти як обробляти, щоб знизити накопичення в організмі основних дозоутворюючих елементів

Молочні продукти. Цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%),  знежирене молоко  — трохи менше (85-92%), набагато менше -- вершки (15-8%), знежирений сир (10-12%), масло (2,5-1,5%), топлене масло практично не містить радіонуклідів (0%). Тому якщо вживати молочну продукцію, то краще  масло, сир та сметану, під час їх приготування,  більшість радіоактивних речовин переходить у молочну сироватку та маслянку.

Овочі. Механічне чищення так само як і  ретельне миття зелені, овочів, ягід, фруктів у чистій воді видаляє до 40% радіонуклідів. Варіння овочів — до 60-80%. Тому лікарка радить салати готувати із варених овочів. А оскільки у варених овочах мало вітамінів, додатково вживати вітаміни, в першу чергу, вітаміну С.

Печериці не вживати в сирому вигляді та не смажити, а обов'язково відварювати. У відвар переходить майже 85% цезію.

М'ясо та рибу лише відварювати, тому що у бульйон переходить до 50% радіонуклідів. Ні в якому разі не використовувати для варіння бульйону кістки.

В яйцях радіонукліди найбільше накопичуються в шкаралупі. При варінні цілих яєць радіонукліди можуть переходити у саме яйце, тому потрібно їх смажити.

Які речовини та продукти є блокаторами та декорпорантами  - речовинами, що блокують радіонукліди або прискорюють їх  виведення з організму 

В першу чергу, це радіопротектори -- продукти, які не впливають на накопичення радіоактивних речовин, проте зменшують їхню шкідливу дію.

Серед радіопротекторів антиоксиданти та продукти, що містять антиоксиданти:

токофероли (природний вітамін Е —  у ростках пшениці),

вітамін С у підвищених дозах (в природній формі його багато у шипшині, смородині),

вітамін А  — у печінці тріски, яловичій, курячій печінці,

каротиноїди  — у моркві, помідорах, томатній пасті,

селен  — у цибулі, часнику, салі,

поліфеноли  — кверцетин у настої цибулиння, гречці,

рутин, катехіни  у зеленому та чорному чаї.

Блокатори надходження пов'язують радіонукліди в травній системі - це рослинні полімери, різні види харчових волокон (клітковина, целюлоза, пектин, лігнін, альгінати).

Де їх можна знайти:

Клітковини багато в пшеничних та житніх висівках.

Лігнани - в насінні льону і в меленому сезамі, вони прискорюють рух кишкового вмісту по кишечнику, сприяють жовчовиділення та зв'язування жовчю шкідливих речовин.

Пектини — в яблуках печених, буряках вареному, буряковому макуху, шкірці лимона і апельсина, смородині, бешихі, ячмені, рисі нешліфованому.

Фітати - в горосі та квасолі, альгінати в морській капусті та агар-агар).

Соки з м'якоттю — морквяний, овочевий, вишневий.

Корисні продукти, які блокують радіонукліди - це цукати з лимона та апельсина, смородина перетерта з цукром, агар-агар, суха морська капуста або в консервах, сушені яблука, пастила, мармелад, сушені платівки буряків, моркви.

Блокатори накопичення  -- це продукти, які зменшують накопичення радіонуклідів в організмі в цілому та  у певних органах, наприклад, у кістках та щитоподібній залозі. Це хімічні аналоги тих радіонуклідів, які надходять до організму при радіаційному забрудненні. Хімічним аналогом радіоізотопів цезію є калій, стронцію -- кальцій, йоду -- стабільний йод. Тому таблетки кальцію глюконату та йодиду калію (або 5% йоду спиртового) -- це прості та ефективні засоби. Але їх не можна просто так приймати для профілактики. Лише при потребі. 

Декорпоранти утворюють із радіоактивними речовинами комплексні сполуки, які легко виводяться з організму. Це багаті білками продукти, в першу чергу сірковмісні амінокислоти -- L-цистеїн, який міститься у жовтках яєць, яйцях, також потогінні та легкі сечогінні чаї, адаптогени -- лимонник, женьшень, ехінацея.

Читайте також:

Як рятуватися від "брудної бомби", ядерної зброї чи аварії на АЕС: інструкція від ЦСКІБ

Йодид калію — препарат проти радіації: чи можна пити його для профілактики

Джерело